Новини:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лекарите на Университетската клиника по неврохирургия - Плевен представиха собствен опит в лечението на глиалните тумори на европейския конгрес

October 18, 2020

Лекарите на Университетската клиника по неврохирургия - Плевен представиха сопствен опит в лечението на глиалните тумори на европейския конгрес

Въпреки развиващите се невроонкология и микрохирургични техники, 5 годишната преживяемост при пациенти с глиобластома и другите HGG (high grade glioma) остава по-малка от 10%, а средната преживяемост е все още по-малко от 2 години. Възможностите на терапиите и прогностичните очаквания не носят достатъчен ентузиазъм поради натрупващите се знания за глиобластома като тумор със значителна молекулярна, имунохистохимична и генна хетерогеност. Така в настоящтето, не съществува финална терапевтична “отсечка” която да осигури по добър резултат от комплексното лечение на HGG. Допълнителен проблем при лечението на такива тумори е относителната ефективност и рецидивността. Средна преживяемост на пациенти оперирани по повод глиобластом или друг вид HGG в нашата клиника e 12.23 месецa. Необходими са нови, оригинални подходи произхождащи от научните лабаратории. Като че ли трябва да се започне с предложение към всички пациенти да се включат в клинични проучвания.

Представяме преживяемост от 21 години за пилоцитен астроцитом

June 05, 2019

Момче на 5,5 години с оплакване от главоболие, световъртеж и повръщане. Диагностициран чрез КТ, с малкомозъчна туморна маса ( пилоцитен астроцитом ), разположена в средата на дясната малкомозъчна хемисфера. Не се откриват кистозни обеми. Компресията на четвъртия вентрикул води до рострална хидроцефалия с трансепендимална резорбция. Една седмица преди радикалната операция по Nafziger-Town се имплантира VP шънт.

Пет годишната преживяемост след оперативно на такъв тип тумори е от 75% до 97%. В случая представяме преживяемост от 21 години,

Сега 26 годишният младеж е в отлично здраве и е последен курс студент по икономика.

Опериран от Доц. Илия Вълков и екипа му. Пациента е безкрайно доволен и благодарен.

BASIC NEURONAVIGATION OPTIONS FOR CORTICAL AND SUBCORTICAL BRAIN LESIONS SURGERY

March 04, 2019

In our opinion, modern neuronavigation systems could be compared with GPS devices, which are so attractive nowadays. Commonly, most of car drivers do not use this tool as long as they are driving in a well-known city or town and they use the same roads day after day. However, if they enter an unfamiliar area, the advantage of this device is remarkably huge as it helps them reach the destination point by using the most proper and secure way. Classical (basic) neuronavigation is the alpha and omega in neurosurgery. Knowledge of craniometric points and their correlations with CT/MRI is of crucial importance for neurosurgeons, and especially so for the neurosurgery residents. This knowledge could not be replaced by using modern transcranial neuronavigation systems.

- Basic neuronavigation options for cortical and subcortical brain lesions surgery-

Milan N. Mladenovski, Nikolay V. Vasilev, Mladen E. Ovcharov, Iliya V. Valkov

Department of Neurology and Neurosurgery, Medical University – Pleven, Bulgaria

Дискова херния – едно от най-честите заболявания в активната възраст

December 27, 2018

При масовото навлизане на съвременни невроизобразяващи методики /КТ, ЯМР/ в диагностиката на заболяванията на гръбначния стълб, гръбначния мозък и изходящите от него нервни коренчета, все по-често се установява горепосоченият проблем, като причина за тежките оплаквания от болки в гръбнака, ръцете и краката, изолирани парези при различните възрастови групи от населението.

"Не само тежката физическа работа предразполага към образуване на дискова херния", казва д-р Младен Овчаров, специалист по неврохирургия в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ-Плевен.

Специаилизанти от Университетска клиника по Неврохирургия проведоха практичен курс по хирургия на туморите - последните достижения

July 11, 2018

Курсът се проведе за периода 12-15.07.2018 год., в град Лондон, В. Британия. Бяха представени
неврохирургични операции в реално време от различни световно известни центрове, 3D анатомия на
главен мозък, презентации за последните достижения в невроонкологията. На 13.07.2018 г., се проведе практичен курс за:
1. Използване на Robotic visualization system Kinewo 900 by Zeiss
2. Използване на Ultrasonic Aspirator ( Cusa Clarity Model )
3. Принципите на Tumour treating fields ( TTF )
4. Използване на Modus 5 – Fully automated digital robotic microscopy
5. Използване на 10 неврофизиологични техники при операция на глиални тумори.
Мероприятието беше организирано и подържано от CNS ( Congress of Neurological Surgeons  ).

С посещението на курса получихме актуализирана информация за операции на мозъчните тумори в
различните центрове, както и придобихме умения за работа с ултразвуков аспиратор, Кинево 900 микроскоп
на Zeiss и автоматичен роботизиран микроскоп. Получихме и информация за принципите на ТТF ( tumour
treating fields ) и за 10 неврофизиологични техники при операция на глиални тумори. - казаха специализантите по неврохирургия - Д-р Николай Василев и д-р Милан Младеновски.

Този курс се осъществи по проект № BG05М2OP001–2.009-0031-C01 „Създаване на център за обучение на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към Факултет „Медицина“ на МУ-Плевен“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Призив от Клиника по Неврохирургия на УМБАЛ-Плевен.

June 04, 2018

Настъпва летния сезон и хиляди деца и възрастни ''летят'' с колелета и тротинетки по паркове, велоалеи и улични платна.
!!! ОБРЪЩАМЕ ВНИМАНИЕ НА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТНИ И РОДИТЕЛИ НА НЕВРЪСТНИ ДЕЦА :
- ДВИЖЕТЕ СЕ , СЪБЛЮДАВАЙКИ СТРИКТНО ПРАВИЛАТА. ПОЛЗВАЙТЕ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА (КАСКИ И НАКОЛЕНКИ) ЗАЩОТО:
ЕЖЕДНЕВНО В НХК ПРИЕМАМЕ И ЛЕКУВАМЕ СЛУЧАИ КАТО ТЕЗИ !!!

Д-р Младен Овчаров - лекар на годината за 2017 г.

Екипът на Medicalportal.bg се срещна с Д-р Младен Овчаров, неврохирург, „Лекар на годината“ за 2017 г. от РК – Плевен на БЛС, за да сподели с всички нас своя личен опит в областта на медицината. Той е пример за висок професионализъм в отношението му както към пациентите и близките, така и към своите колеги.

Плевенски неврохирурзи спасиха мъж с голям хематом, довел до загуба на съзнание

66-годишен мъж живее втори живот благодарение на бързата и адекватна намеса на екипа от Kлиника по неврохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен. Мъжът бил приет в болницата, след като изгубил внезапно съзнание докато шофирал. На мястото на инцидента веднага се отзовава екип на ЦСМП гр. Плевен, който транспортира пострадалия до СПО в тежко общо състояние. След провеждане на необходимите параклинични и образни изследвания, пациентът е насочен към Клиника по Неврохирургия , където се отчита прогресивно влошаване в неврологичното състояние. В спешен порядък се извършва успешна двучасова операция за евакуация на голям интрацеребрален  хематом с обем 180 сс. Интервенцията е извършена от неврохирурзите  д-р Младен Овчаров и д-р Николай Василев, и анестезиологът д-р Катя Любенова, съобщава сайтът credoweb.bg.

Д-р Илия Вълков, неврохирург: “В медицината пациентите трябва да търсят и трето мнение” Главоболието не бива да се подценява, ако то продължава повече от седмица, въпреки лекарствата, трябва да се потърси лекар

– Д-р Вълков, обикновено пациентите са насочват към второ мнение за определена диагноза, а вие препоръчвате да се търси и трето мнение. Това презастраховка ли е?
– Като неврохирург аз съветвам моите пациенти вече да търсят и трето мнение, за да не се правят ненужни операции. За съжаление, медицината напоследък доста се комерсиализира и се извършват дейности, които не са подходящи за болните.

Какво видях с очите си

В Клиниката по неврохирургия работят главните лекари Мл. Овчаров, Хр. Ковачев, Ил. Вълков, Е. Маринчев,  медицински сестри,  помощен персонал и практикуващи студенти.
Очарована съм от персонала на диагностично-неврологичния център и етичното им отношение към пациентите. Това са хора работни, отзивчиви и етични, които са отдали живота си на болните. За всички тях няма разлика между ден и нощ, за да бъдат близо до тях и да им помогнат да удължат живота си.

За тези седем дена видях хора със сложни операции на главата, гръбначния стълб, неподвижни, куцащи. Дори през отделението мина и пациент – затворник с белезници, когото също вдигнаха на крака без крясъци, обидни думи и лошо отношение.

Неврохирурзи от УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен спасиха живота на 36-годишна майка на 6 деца

Екипът начело с д-р Младен Овчаров, д-р Антон Партенов и анестезиолог д-р Катя Любенова отстрани изцяло огромен мозъчен тумор

Самотна майка на шест деца получи шанс за живот благодарение на операционния екип от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”– Плевен, който успешно отстрани огромен мозъчен тумор, обхващащ голяма част от едното полукълбо на мозъка на младата жена - съобщиха от профила на болницата в КредоУеб

Екип неврохирурзи от УМБАЛ Плевен спаси 39-годишен мъж от ловешко село, опитал да се самоубие, като отреже главата си с ъглошлайф, съобщи health.bg.

От медицинска гледна точка самото възстановяване на тъкани и цялата хирургическа намеса са уникални, заяви неврохирургът, спасил мъжа - д-р Младен Овчаров. 

Преди да пристъпи към действие, самоубиецът подложил калъф на тила си, за да не му тежи и убива уредът, поясни д-р Овчаров.

Доц. Илия Вълков, неврохирург: “Тежката неврохирургична патология подмладява и се увеличава двойно”

Доц. Илия Вълков работи в Неврохирургията в университетската болница “Д-р Георги Странски” в Плевен и много се гордее, че вече 30 години лекува пациенти на едно и също място. Заедно с това преподава и на студенти в Медицинския университет. От тази есен доц. Вълков ще обучава медицински сестри и акушерки в медицинските колежи, които са структура към Университета.
По време на дългогодишния си стаж, който е общо 37 години, доц. Вълков е спасил живота на стотици хора, дори с тежки невроонкологични заболявания. Твърди, че се чувства щастлив, когато чуе “благодаря” от пациента. Продължава да съветва болните да не се хвърлят на първия лекар и да се съгласяват на тежки операции, а за диагнозата си да търсят и трето мнение на специалист, защото, ако тя е погрешна, последствията от неправилното лечение могат да се окажат много тежки. От няколко години неврохирургът идва всяка първа и трета седмица на месеца, обикновено в петък, във Велико Търново, където преглежда болни в “Диагностично-консултативния център I – Велико Търново” ЕООД (бившата градска поликлиника).

1 / 1

Please reload